Grand Café Cornelis is geopend in de zomer van 2015.  Op een prachtige, historische locatie in het dorpscentrum van Epe is het vroegere gemeentehuis van Epe, daterend uit het jaar 1854,  omgetoverd in een statig Grand Café.

Alvorens Cornelis het monumentale gebouw betrad. hebben in de loop der jaren diverse gebruikers de locatie bewoond; van muziekschool tot museum.

Na een grondige restauratie en renovatie is Grand Café Cornelis nu bewoner van het voormalige gemeentehuis. Nagenoeg alles is in oude luister hersteld en vernieuwd. De renovatie is verricht met grote precisie en vakmanschap. Vroegere details zijn teruggebracht in de oude staat en veel elementen die met het verstrijken van de jaren voor het oog verloren waren gegaan, zijn opnieuw in het zicht gebracht. Alles uiteraard op een wijze die past in deze tijd: duurzaam, milieuvriendelijk en energiezuinig.

Cornelis ademt nog altijd historie uit, maar tegenwoordig wel met een stijlvol, eigentijds karakter. Jugendstil-invloeden, een prachtige traphal en schitterend gepleisterde plafonds zijn behouden gebleven en gerestaureerd en de geschiedenis is teruggebracht met diverse details die het vroegere gemeentehuis kenmerkten. Met nieuwe materialen, moderne technieken en robuuste maar warme meubels, is een warm, sfeervol geheel geschapen. Stoer maar intiem, statig maar aangenaam knus.

Welcome bij Cornelis!

 

Het Oude Gemeentehuis

VER VOOR 1800 STOND OP DE LOCATIE VAN HET HUIDIGE GRAND CAFÉ CORNELIS EEN KLEINE BIERBROUWERIJ. BURGEMEESTER E.F.J. WEERTS IS DE GRONDLEGGER VAN DE BOUW VAN EEN GEMEENTEHUIS VOOR EPE. IN JULI 1852 KOOPT DE GEMEENTERAAD VAN EPE VOOR 350 GULDEN DE GROND AAN DE MARKT AAN. ARCHITECT BERNARDUS LOOMAN UIT DEVENTER WORDT AANGEZOCHT VOOR HET ONTWERP. DE BOUW VAN HET GEMEENTEHUIS KOST 4000 GULDEN.
IN 1854 WORDT HET GEMEENTEHUIS IN GEBRUIK GENOMEN. INWONERS VAN EPE KUNNEN ER VANAF DAT MOMENT TERECHT VOOR PASPOORTEN, VERGUNNINGEN, GEBOORTE- EN OVERLIJDENSAANGIFTE EN NATUURLIJK VOOR HUWELIJKEN.

IN 1909 WORDT HET GEMEENTEHUIS VERBOUWD. VOORAL OMDAT ER DOOR EEN GROEI VAN DE BEVOLKING BEHOEFTE IS AAN MEER RUIMTE. DE HOOFDINGANG WORDT NAAR ONTWERP VAN GEMEENTE-OPZICHTER WIETZE NOORMAN VERFRAAID EN ER KOMT EEN VERDIEPING BIJ. EEN VERDIEPING DIE DOOR EEN BREDE, HOUTEN TRAP KAN WORDEN BETREDEN. BOVEN KOMT PLEK VOOR EEN RAADZAAL, ALSMEDE VOOR DE KAMERS VAN DE BURGEMEESTER EN DE WETHOUDERS. OOK KRIJGT HET PAND EEN SFEERVOL BALKON EN AAN DE ACHTERZIJDE WORDT EEN BODE-WONING GEREALISEERD.

IN 1963 WORDT IN EPE BESLOTEN DAT HET TIJD IS VOOR EEN NIEUW GEMEENTEHUIS. IN MAART 1971 WORDT HET NIEUWE GEMEENTEHUIS BETROKKEN, WAARNA HET ‘OUDE GEMEENTEHUIS’ DIVERSE ANDERE EIGENAREN KRIJGT. ER WAS ONDER MEER EEN KLEDERDRACHTMUSEUM GEVESTIGD, EEN MUZIEKSCHOOL EN ZELFS EEN SPELCOMPUTERMUSEUM.

OP 12 FEBRUARI 2015 KREGEN DE HUIDIGE EIGENAREN DE SLEUTEL VAN HET OUDE GEMEENTEHUIS, DAT TOEN INMIDDELS VEEL VAN ZIJN OUDE LUISTER WAS VERLOREN. IN SAMENWERKING MET ARCHITECT DR. IR. E.J. HOOGENBERK HERSTELLEN ZIJ HET PAND EN VESTIGEN ZIJ ER ENKELE MAANDEN LATER HET HUIDIGE GRAND CAFÉ CORNELIS.

De renovatie